You Are Here: Home » Наука » Най-старият слънчев часовник в света е открит в България

Най-старият слънчев часовник в света е открит в България

слънчев-часовникУчени откриха древен слънчев часовник край община Минерални бани. Възрастта на находката по първоначални данни е около 5000 години.  Това превръща артефакта в уникално откритие със световна значимост.  Единственият подобен древен часовник е намирен в Мексико. Той обаче се състои само от пет стъпала, докато часовника от Минерални бани е със седем. На находката се натъкна екипът на Мая Вапцарова по време на снимки за документален филм.

Астрономите поискали от екипа на Мая Вапцарова да измерва на всеки половин час дължината на сянката и ориентацията й към посоките. Слънцето се движи по небето и за 1 час изминава 15 градуса с постоянна скорост. Ако имаме часовник, който е равнината, в която се движи Слънцето, то той показва тези ъгли, твърдят астрономите. С помощта на специален кръг, съобразявайки се с изместването на земната ос, те изчислили, че часовникът е минимум отпреди 5 000 години, но при по-прецизни изчисления може да се окаже, че възрастта му може и да е до 10 000 г. Според тях този часовник наистина е уникален и чрез него могат да се отчитат не само часовете, а минутите, секундите и дните, така че той едновременно с това изпълнява функцията и на календар.

Ако последното се окаже вярно, сензацията ще е още по-голяма, тъй като за момента е прието, че първият часовник със секундарник е на математика от Швейцария Йост Бюрги и е създаден през 1585 -та година.

Напиши коментар

© 2011 Национален репортер

Scroll to top