Начало / Култура / „Бащино огнище“ – уникалното читалище на колела
бащино-огнище-1

„Бащино огнище“ – уникалното читалище на колела

Един наистина уникален родолюбив проект са създали Ивайло Шопски и приятелите му. Тяхно дело е първото по рода си Пътуващо читалище „Бащино огнище“. Желанието им не само да съхранят, но и да предадат на новото поколение нашето културно и историческо наследство ги кара да търсят модерен и атрактивен начин за това. Така се стигат до идеята за пътуващото читалище. Уникалният автобус е украсен с ликовете на бележити българи и техни цитати. В него е изложена експозиция, която обхваща периода от Средновековието до Втората световна война. Вместо седалки са поставени манекени с униформи от различни периоди, а на екрани зад тях текат кадри от популярни български исторически филми. Мултимедията включва образователни текстове и картини свързани с национално-освободителните борби на народа ни и войните за национално обединение. Посетителите могат да видят и народни носии от различни краища на страната, както и автентични предмети от бита на предците ни.

бащино-огнище-2

Идеята на родолюбците е освен постоянната експозиция, читалището на колела да предоставя възможност на артисти и писатели да представят изкуството си, свързано с българския бит, култура и история. Така те искат да помогнат на всеки ратуващ за ново българско възраждане да получи трибуна. Също така има планове да се провеждат прожекции на филми, литературни беседи, изложби и дори концерти.
Поредната спирка в обиколката на тези нови будители бе Стара Загора. Поводът – 120 години начално образование в IV ОУ „Кирил Христов“ и 140 години от Априлското въстание. Пред Радио Стара Загора Ивайло Шопски сподели: „Решихме да създадем пътуващо читалище, модерно и живо, което да разнесе познания, вяра, надежда и национална гордост по всички краища, където тупти българско сърце“. Той добави и че е изключително доволен от гостуването в града, споделяйки: „Децата в Стара Загора ни изненадаха със знания и родолюбие, за мен бе истинско удоволствие да общувам с тях!“ А посланието, което искат да предадат инициаторите на проекта на българските младежи е едно: „Обичайте България!“

Пробвайте също

%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5%d1%80%d0%b0

Първо видео за снимките на „Воевода“

Екипът работещ по създаването на филма „Воевода“, посветен на легендарната Румена Воевода, пусна първото видео, …

Един коментар

  1. Христина Иванова

    Добър ден! Харесва ни инициативата, защото е посветена на Българщината, която искаме да запазим и съхраним във вековете и за идните поколения! Желаем да посетите и нашето училище – Основно училище “ Христо Ботев“, град Мездра, като за ;целта молим да ни съобщите телефон за контакт!
    С уважение: Христина Иванова – Педагогически съветник
    Очакваме с нетърпение Вашето обаждане!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *