Начало / България / 130 крайни ислямисти проповядват незаконно у нас
ислямисти-пазарджик

130 крайни ислямисти проповядват незаконно у нас

Има най-малко 130 нелегални имами, проповядващи радикален ислям у нас. Това твърди Николай Панков,бивш началник на кабинета на предишния главен мюфтия – Селим Мехмед. Той е и ключов свидетел по делото срещу Ахмед Муса и 13-те имами, обвинени в разпространяване на идеите на „Ислямска държава“ у нас. Според прокуратурата групата е действала основно в Пазарджик, Асеновград и Пловдив, но има изградени структури и в други части на страната.

Процесът срещу ислямистите тече от края на февруари и се гледа в Пазарджишкия окръжен съд. Разпитът на свидетеля Панков продължи повече от три часа. Според него, сериозното проникване на радикални ислямисти у нас е започнало след 2005 година, когато главен мюфтия става Мустафа Хаджи.

По време на разпита, Николай Панков заяви: „Всички 130 нелегитимни имами са отказали да получат допълнителна квалификация в България, защото не признават друго обучение. Тоест другото обучение се счита за грях, харам, поради простата причина, че те вече са добили върховното познание.

Това е политическа доктрина. Тя се изгражда през салафизма, тоест през връщане към корените, използва ислямската терминологоия, но ѝ придава съвсем друго значение – на господстваща религия, която се бори със съществуващия държавен и демократичен ред.“

Отхвърлено бе искането на деветимата подсъдими, да бъдат освободени от ареста с по-лека мярка. Съдът се обоснова, че има реалната опасност подсъдимите да извършат престъпление или да се укрият. Следващото заседание е насрочено за 14-и април.

Пробвайте също

скръбна_вест

Почина Панде Ефтимов

С огромно прискърбие съобщаваме, че днес, след продължително боледуване, е починал Панде Ефтимов – български …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *