Начало / България / Организаторите на Луковмарш осъдиха Столична община заради забраната
луковмарш-2016

Организаторите на Луковмарш осъдиха Столична община заради забраната

Организаторите на Луковмарш от БНС осъдиха Столична община заради заповедта на кмета за прекратяване на тазгодишното факелно шествие в памет на ген. Христо Луков. Припомняме, че за трета поредна година, кмета Йорданка Фандъкова издава неоснователно заповед за прекратяване на мероприятието. Макар маршът да е саботиран от властите през последните години, той все пак се провежда. Този път обаче, от БНС потърсиха правата си в съда.

Делото бе входирано в Административен съд София-град. Последваха две заседания, на които общината нито изпрати свой представител, нито представи изисканите от съда доказателства. Според Столична община, забраната за шествието се основава на данни от писмо, получено от СДВР. Само, че въпросното писмо така и не бе представено. Нещо повече, оказа се, че според общината, в рамките на буквално половин час се е случило следното: От полицията са успели да установят лица в нетрезво състояние и хора, които някога си са били регистрирани за дребни нарушения, изготвено е било експертно становище, че на това основание, може би е възможно да възникнат нарушения на обществения ред. Информацията е била изпратена до шефа на СДВР, а той от своя страна се е запознал с нея и е съставил въпросното писмо. Писмото съответно е изпратено на кметицата, тя се е запознала с изложеното в него, анализирала е информацията, съставила е мнение, написала е заповед и тази заповед е била занесена и връчена на организаторите. И всичко това за има-няма 30 минути.

Решението на съда в крайна сметка е, че действията на госпожа Фандъкова са абсолютно незаконосъобразни и заповедта е отменена. Нещо повече, към делото има цели пет страници обосновка на решението. Там се казва, че дори подобно писмо да съществува и дори описаното в него да е факт, то по никакъв начин това не може да е причина за отмяна на мероприятието. Напротив, работа на властите е да отстранят лицата, които биха попречили на нормалното му провеждане. Според съда действията на кметицата не само са в разрез с българските закони и Конституцията, но и нарушават член 11 от Конвенцията за защита на правата на човека, която България е ратифицирала. От Столична община имат двуседмичен срок, в който могат да обжалват решението пред Върховен административен съд.

Пробвайте също

скръбна_вест

Почина Панде Ефтимов

С огромно прискърбие съобщаваме, че днес, след продължително боледуване, е починал Панде Ефтимов – български …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *