Начало / Спорт / Откровените думи на Феликс Баумгартнер
Баумгартнер

Откровените думи на Феликс Баумгартнер

Той стана известен в цял свят, когато на 14 октомври 2012 година стана първия човек скочил от височина 39 километра с парашут (т.е. от стратосферата), с което подобри няколко световни рекорда. С този си дързък скок от „ръба на Космоса“, австриецът Феликс Баумгартнер си спечели световна слава и възхищението на милиони хора. 

Баумгартнер е бивш войник от австрийската армия, където е обучаван на парашутизъм. След уволнението си от войската, той се запалва по екстремните спортове и към любимия му вече парашутизъм, прибавя и бейсджъмпинга (екстремен спорт, който представялва скок с парашут от определено място, най-често сграда, мост или скала). Притежател е на редица световни рекорди, поставени на различни места по Света, от кулите Петронас в Куала Лумпур, Малайзия до статуята на Христос в Рио де Жанейро. С това той отдавна е герой в страната си, а и не само там.

Но освен, че Баумгартнер не признава никакви граници в това, което прави и непрекъснато се опитва да докаже, че за човешкия дух и воля няма предел, той не признава граници и в свободата на словото и мисълта. Нещо, което в последно време не се харесва на либералните екстремисти и казионните медии в неговата родина. Последното случай от преди няколко дена, с който си навлече гнева на пазителите на политкоректната мисъл и слово, беше публикуването на снимка в фейсбук профила му със следния текст: „Страна, в който може да бъдеш съден, защото ловиш риба, без разрешително, но може да пресечеш границата без паспорт, може да се управлява само от идиоти“. Към картинката е добавил и коментар: „Ето това е изказване“.  С което той явно иска да опише безумието, което се случва с нашествието на милиони имигранти в Европа и в частност в Австрия и неадекватната реакция на властимащите по този въпрос. И това не е първия път, когато той публично взима позиция по тази тема. Преди няколко месеца изказва подкрепата си за изказване на председателя на Австрийската партия на свободата, Хайнц-Кристиян Щрахе, в което той остро критикува имигрантската политиката на европейските лидери. И въпреки медийните атаки след това, не се отрича от думите си.

Феликс Баумгартнер проявява смелост не само в изпълнението на екстремните скокове, които прави, но и в това да изказва и защитава мнение, което е тотално различно от догмите, налагани в днешна либерална Европа. С това той е един от малкото личности с неговата известност, които са готови да се обявят в подкрепа на всяка глупост, само и само да не изгубят благословията на силните на деня и с това да навредят на така ценния им „имидж“. И може мнението и позицията на Баумгартнер да не са по вкуса на радетелите на така нар. „европейски ценности“, но, поне от стотиците коментари под публикацията му в Фейсбук, личи че срещат широка подкрепа сред обикновените хора и най-добро олицетворение за това е един от тези коментари, който гласи: „Баумгартнер казва това, което хиляди мислят“.

Пробвайте също

шотокан-първенство

България е втора по медали на Европейското по шотокан карате

Отлично се представиха българските състезатели по шотокан карате на Европейското първенство в Германия. Нашенците пожънаха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *