Начало / Европа / Орбан с нови остри критики срещу Меркел и ЕС заради Турция и мигрантите
Орбан

Орбан с нови остри критики срещу Меркел и ЕС заради Турция и мигрантите

Унгарският премиер Виктор Орбан отново остро разкритикува действията на Ангела Меркел и политиката на ЕС. Според него Евросъюза се е предал на Турция и това може да има непредвидими последици за Европа. Изказването му идва в момент, когато Меркел и няколко други европейски лидери отново клекнаха пред Ердоган и отидоха в Турция за да го умилостивяват, тъй като Анкара заплаши, че повече няма да спазва споразумението за „бежанците“.

„С това споразумение между Брюксел и Анкара, подтикът за което до голяма степен дойде от Меркел, ние се предадохме на Турция. Подобно нещо никога не е на добре“, казва Орбан пред германския седмичник „Виртчафтсвохе“. Той е на мнение, че сигурността на целия съюз не може да бъде оставена в турски ръце. Припомняме, че въпросното споразумение предвиждаше, Турция да приеме всички имигранти, влезли незаконно в Гърция след 20 март, а ЕС се ангажира да платят 3 милиарда евро на турската страна, както и да ускори процеса на либерализиране на визите за турски граждани. В момента обаче Ердоган рекетира Европейския съюз, като твърди, че не е задължен да спазва споразумението, освен ако не получи още 3 милиарда до 2018 г. и до юни не бъде въведен безвизов режим за турците. Особено последното крие огромен риск за Европа.

Орбан е на мнение и че голямата грешка на ЕС е това, че се е съсредоточил върху разпределението на бежанците, а не върху защитата на границите. На 20-и април унгарският премиер започна обиколка из европейските столици, която има за цел Унгария да получи подкрепа за плана си за пълното затваряне на Европа за мигрантите. Основният акцент в него е именно защитата на европейските граници и задържането на мигрантите извън територията на ЕС. Предвиждат се и строги санкции за всеки, злоупотребил с правото на убежище. Планът се базира на доброволното включване и отхвърля европейския план за преразпределение на бежанците в страните-членки на Евросъюза.

Пробвайте също

Partizanskata 4eshma (1)

Антибългарска провокация в Босилеград

За поредна провокация, извършена от сръбски шовинисти съобщиха от българския Културно-информационен център в Босилеград. Членове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *