Начало / История / Ден за почит на Баташките мъченици – 140 години от зверското Баташко клане
баташките-мъченици-2

Ден за почит на Баташките мъченици – 140 години от зверското Баташко клане

Днешният ден е определен от църквата за почит към паметта на Баташките мъченици. Тази година се  навършиха 140 години от едно от най-зверските кланета, извършени от турския поробител по време на потушаването на Априлското въстание – Баташкото. След двуседмична неравна битка на въстаниците с 5-хилядния башибозук, предвождан от  Ахмед ага Барутанлията, Батак пада в ръцете на турците.

Жестокостта с която османците се разправят с разбунтувалите се българи е неописуема. Жените и децата не само не са пожалени, но са подложени на всевъзможни зверства – изнасилвани групово, клани и горени живи. Бременни жени били разпаряни, а неродените им деца били забивани на щиковете на озверелия башибозук. Така беснеещите ислямски орди превърнали в пепелище Батак, избивайки пет хиляди души от шестхилядното население на града. Последна крепост на въстаниците била църквата „Света Неделя“. Ето как сцената е описана от Захари Стоянов в неговите записки:

„Полуубитото население не че повярвало на неприятелските обещания, които опитало вече няколко пъти, но като нямало друго спасение като виждало, че и в черквата ще бъде избито, отворило вратата. Втори път то имало злочестината да си въобрази, че и чалмата има човешко сърце, че и хищният башибозук може да състрадава, да се умилостивява, като види с очите си положението на затворените, удушените и стъпкани пред вратата дечица, другите изпоплашени, които заедно с нещастните си майки и сестри плачели и късали сърцата на присъствуващите. Картина, както виждате, една от най-ужасните и сърцераздирателните, но картина, повтаряме ние, за човек с душа и сърце, а не за башибозук. Щом се подали тези последните на вратата, с голи ятагани в ръцете, всичките затворени паднали на молба, жените показвали децата си, и за да умилостивят някак кръвниците, искали да им целуват дръжките на окървавените ятагани, наричали ги синове, братя и бащи. Всичко напусто! Башибозуците погледнали хладнокръвно на всичко това; те прекрачили налягалите пред вратата трупове като дърва и отново започнали да въртят ятаганите. И така, в черковната ограда клането се е продължавало няколко часа. От най-напред жертвите са били обирани и измъчвани да изкажат своето богатство, а после са били заколвани, т. е. техният живот бил пощаден за няколко минути, докато удовлетворят грабителската жажда на плячкаджиите, мнозина мъже спасили своя живот, като легнали между изкланите и се престорили на умрели.“

След клането в църквата, Ахмед ага издал заповед, всички оцелели да се съберат пред църквата. Претекстът бил, че ще се съставя списък на избитите и на вдовиците. Голяма част от оцелелите се събрали, тъй като неявилият се щял да заплати с живота си. Явилите се били разделени на мъже и жени. Щом Ахмед ага се появил, той незабавно издал нова заповед – жените да се наредят още по-надалеч от мъжете, а останалите около 300 явили се мъже да бъдат избити. Но същия ден още около триста други били убити при дървеният мост пред училището. Турците най-напред им отрязвали ръцете, краката , ушите, носовете, раменете и едва след това ги доубивали.

Това зверство на османлиите става световно достояние, благодарение на репортажите на Джанюариъс Алойшиъс Макгахан. Чрез него събитията достигат до вестниците „Дейли Нюз“ и „Ню Йорк Хералд“. Въпреки, че на няколко пъти самият той е бил на път да се откаже разследването си и репортажите заради ужасът, който вижда. Консулът на САЩ Юджин Скайлър в свой доклад след като посещава Батак съобщава че е избито към 3/4 от населението и изрично посочва цифрата 5000 загинали българи повечето жени, девойки, деца и старци.

През пролетта на 2011 г. Баташките мъченици бяха канонизирани за светци от Българската православна църква. По време на клането, те са имали избор да се откажат от вярата си и да бъдат пощадени или да я запазят и да понесат зверствата. Предците ни са отказали да приемат религията на поробителя. Сега 16 и 17 май са дни в които Българската православна църква почита паметта на светите Баташки мъченици.

Пробвайте също

%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b0

Изложба „Светът за българския воин“ откриват в Пловдив

Днес от 17:30 Регионален исторически музей – Пловдив открива изложбата „Светът за българския воин“. Тя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *