Начало / Култура / Паметник на кан Алцек ще бъде издигнат в Италия
Altsek

Паметник на кан Алцек ще бъде издигнат в Италия

На 7-и юни предстои да бъде открит паметник на българкия владетел кан Алцек в Италия. Той ще се издигне в Челе ди Булгерия, едно от селищата на Апенините, основано от нашите предци. За това съобщава туристическия портал touristmedia.info.

Кан Алцек е брат на Аспарух и най-малък син на Кубрат. Българите под неговото командване се заселват в земите на днешна Италия и основават различни селища, някои от които носят имена с български произход и до днес. Любопитно е и че в наши дни гайди се срещат в Италия само в пределите на някогашните български поселения. Още през 1942 г., италианският историк проф. Винченцо д’Амико пише, че повече от 700 селища на Апенините са били основани от древните българи. Според него, близо 3 милиона италианци са техни потомци. В труда си „Протобългарите в Италия“ той се позовава на редица стари документи, говорещи за българското присъствие на полуострова.

Инициативата за издигането на паметника е на Фондация „Въздигане“, която се занимава и с поставяне на витрини с малки пластики на български царе и исторически картини в български училища. Скулпторът изваял статуята на владетеля е Дишко Дишков, а консултант на проекта е историка Александър Въчков. Последните 38 000 лв, нужни за транспорт и монтаж на скулптурата са набирани чрез дарения на родолюбиви българи.

Пробвайте също

воевода

Филмът „Воевода“ – разказът, от който българското кино отчаяно се нуждаеше

Автор: Елвира Николова На 13 януари 2017 г. на голям екран излезе “Воевода”. Отдавна не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *