Начало / България / БККС: Държавата отказва българско гражданство на българите в Македония
БККС Лазар Младенов

БККС: Държавата отказва българско гражданство на българите в Македония

От Българският културен клуб в Скопие алармираха, че от началото на 2016 г. се наблюдава трайна тенденция на откази на молби за получаване на българско гражданство на основание „български произход“ от кандидати от Република Македония. По този повод, председателя на БККС Лазар Младенов е изпратил писмо до българския премиер в което настоява да се отстранят нарушенията в процеса на придобиване на българско гражданство, които извършват институциите.

Основната причина за отказ, която изтъква Съвета по гражданство при Дирекция „Българско гражданство” е липсата на доказателства за българския произход на кандидатите. Това обаче се прави, въпреки че кандидатите са представили абсолютно всички изисквани от закона удостоверения от Държавната агенция за българите в чужбина. В писмото се казва:

„Водеща роля в този процес има Министерство на правосъдието (МП), респ. Дирекция „Българско гражданство“, която не признава удостоверенията на ДАБЧ и съгласно параграф 2 от ДР на Закона за българското гражданство изисква допълнителни документи за доказване на българския произход от кандидатите. При невъзможност от тяхното представяне преписката се прекратява и се предлага на Съвета по гражданство да даде мнение за отказ.

Известно е, че поради сложната историческа съдба на населението в Република Македония и целенасочената политика за заличаване на българския му характер е изключително трудно да се намират писмени доказателства за това. По тази причина кандидатите от Македония се възползват от законовото си право да предоставят удостоверения за български произход, издадени от „Български културен клуб“.

Лазар Младенов коментира, че тази политика на отказ силно затруднява процеса на ребългаризация и несъмнено обслужва интересите на антибългарските кръгове. От БККС заявяват, че са твърдо решени да използва всички законови средства за защита правата на своите членове и ще им помагат в преодоляването на трудностите по пътя към възраждането на българщината в Македония.

Пробвайте също

скръбна_вест

Почина Панде Ефтимов

С огромно прискърбие съобщаваме, че днес, след продължително боледуване, е починал Панде Ефтимов – български …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *