Начало / България / Стара Загора почете жертвите на турското клане от 1877 г.
DSC_0314

Стара Загора почете жертвите на турското клане от 1877 г.

На 19-и юли, за шеста поредна година, националисти от Стара Загора организираха възпоменателно траурно шествие в памет на мъчениците, изклани зверски от турската войска през 1877 г. Сборният пункт за събитието бе парк „Алана“. Участниците започнаха да се събират към 19:30 часа. Освен старозагорци, проявата бе посетена и от гости от цялата страна. Сред тях имаше националисти от Казанлък, Пловдив и София. Сред организациите подкрепили проявата бяха фенклубът на „Берое“, „Кръв и чест“, Български Национален Съюз и Национална съпротива.

Стройните колони на траурното шествие преминаха по централните улици на града. Единствено равномерните удари на тъпана припомняха на старозагорци за тъжната годишнина. Възпоменанието завърши на костницата, пазеща тленните останки на мъчениците. В края на събитието пред събралите се слово държаха организаторите на събитието и представителят на БНС Пламен Димитров. След поднасянето на венците и минутата мълчание в памет на загиналите, присъстващите се поклониха в самата костница.

Събитията от 19 до 21 юли 1877 г. костват живота на над 14 500 (а според някой източници, до 20 000) жители на Стара Загора и околните села. Това е едно от най-тежките зверства, извършвани от Османската империя срещу народа ни. Изстъпленията на турската армия са потресаващи по своята жестокост и не подминават дори бременни жени и деца, които са разпаряни и набучвани по щиковете на беснеещите изроди. От процъфтяващ град, Стара Загора е превърната в пепелище. След разорението 1200 души умират от глад, а отвлечените млади момчета, момичета и жени са 10 хиляди. Това е само част от тежката цена, която нашите предци плащат за свободата.

Снимки от проявата може да видите – ТУК

 

Пробвайте също

скръбна_вест

Почина Панде Ефтимов

С огромно прискърбие съобщаваме, че днес, след продължително боледуване, е починал Панде Ефтимов – български …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *