Начало / История / Потулваното предателство: Ролята на БКП в насилствената македонизация
георги-димитров-тито

Потулваното предателство: Ролята на БКП в насилствената македонизация

Днешният ден, 9-и август, е деня в който „българските“ комунисти извършват едно от най-големите престъпления срещу нацията ни. Точно преди 70 години – през 1946 г., на пленум на ЦК на БКП, под давление на Коминтерна е приета резолюцията за даване културна автономия на Пиринския край. С това на практика започва процеса на македонизацията на етническите българи от Пиринска Македония, извършван както от комунистите в България, така и от югославските им съмишленици.

Този процес по насилствено вменяване на нова идентичност на хиляди българи продължава с различна интензивност чак до 1958 г. БКП продължава да го подкрепя частично, дори и след срива между Тито и Сталин, настъпил през 1948 г. Едва цяло десетилетие след това червената номенклатура у нас се отказва окончателно от усилията в тази насока. Но огромните щети са вече нанесени.

Насислствената македонизация съвсем естествено поражда и съпротива от страна на сънародниците ни, желаещи да опазят идентичността си. Много от тях са жестоко репресирани от комунистическата власт, особено по-изявените дейци на националното ни движение от Пиринския край. Най-малко 40 000 души, отказали да се да се подпишат на преброяването като македонци биват интернирани във вътрешността на страната. В следствие на засиленият политическия терор и насилствената македонизация, много жители на Пиринска Македония минават в нелегалност и с оръжие в ръка се включват в Горянското движение. Сред главните организатори на съпротивата в Санданско-Разложко-Гоцеделчевският край е Герасим Тодоров. Той успява да организира голяма въоръжена чета, но за съжаление, в крайна сметка горянското движение е ликвидирано от комунистическата власт.

Това престъпление на БКП и до ден днешен е потулвано от наследниците на червената номенклатура, днес превърнали се във видни демократи.

Пробвайте също

баташките-мъченици-2

Ден за почит на Баташките мъченици – 140 години от зверското Баташко клане

Днешният ден е определен от църквата за почит към паметта на Баташките мъченици. Тази година се  навършиха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *