Начало / България / Пловдивски националисти с кампания срещу Ньойския диктат
%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b2-%d0%bd%d1%8c%d0%be%d0%b9

Пловдивски националисти с кампания срещу Ньойския диктат

По случай наближаващата годишнина от Ньойския диктат, националистите от пловдивската организация на „Кръв и чест“ подготвят инициативи, които да напомнят за тази жестока неправда срещу народа ни и да покажат, че и до днес родолюбивите българи не са се примирили и продължават борбата. Първото мероприятие от кампанията е лекция, в която подробно ще бъде разгледан Ньойския договор и пагубните му последици. Тя ще се проведе на 19 ноември, събота, в Музеен център за съвременна история на РИМ – Пловдив, на адрес ул. Ангел Букурещлиев №14. Лектори ще са Видин Сукарев от Регионален исторически музей – Пловдив и Траян Димитров от Регионален исторически музей – Добрич. Началото ще е в 17:00 часа.

Второто мероприятие, предвидено от националистите в Пловдив е станалото вече традиционно факелно шествие срещу Ньойския диктат. Организаторите от „Кръв и чест“ са го обявили за 26-и ноември (събота), като сборения пункт ще е на площад „Никола Мушанов“. По традиция то ще е подкрепено и от представители на Български Национален Съюз и други родолюбиви организации от цялата страна.

Ньойският договор е един истински погром срещу българската държава, който е наложен над страната ни след края на Първата световна война от победителите. Освен жестоките репарации, които България трябва да изплаща, 11 000 кв. км. от етническото ни землище е дадено на Сърбия, Гърция и Румъния. Начертаните граници, разкъсали земите ни са абсурдни – разделят села, къщи, гробища и дори гробове на две. Деца и родители са откъснати един от друг, като не им се позволява да се приближават до границата, за да се виждат. Следва и жестоко етническо прочистване срещу народа ни. За съжаление и днес, в земите останали под чужда власт, процесите на обезбългаряване продължават. Но макар 97 години да са минали, нищо не е забравено и нищо не е простено, а борбата продължава.

%d1%88%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b8%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%bd%d1%8c%d0%be%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80

Пробвайте също

скръбна_вест

Почина Панде Ефтимов

С огромно прискърбие съобщаваме, че днес, след продължително боледуване, е починал Панде Ефтимов – български …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *