Начало / България / Оправдаха националистите от Сандански
%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8

Оправдаха националистите от Сандански

След цели 4 години репресии, институционален произвол и ходене по мъките, Николай Йовев, Васил Георгиев, Александър Ангов и Стоян Ставрев, най-сетне дочакаха справедлива присъда на първа инстанция. Припомняме, че четиримата младежи станаха жертва на скалъпен процес, след като през 2012 година, бомба избухна пред централата на „Евророма“ в Сандански. В следствие на взрива бе ранен и в последствие почина криминално проявения 59-годишен Малин Илиев, от цигански произход. Търсейки удобни изкупителни жертви, местната полиция арестува четиримата младежи, чиято единствена вина е, че са изявени националисти от региона, системно критикуващи безобразията на местните власти. Момчетата са хвърлени в следствения арест, държани в мизерни условия, като опит да бъдат пречупени. Най-дълго там изкара Николай Йовев – година и половина.

Обстоятелствата при самия арест са изключително подозрителни – младежите са арестувани почти час, преди да започне самия оглед на местопрестъплението. Следват репресивни действия на полицията, съпроводени с куп нарушения. По-късно са констатирани още редица нарушения, не само в следствения, но и в съдебния процес срещу младежите. Първото подробно журналистическо разследване на този фарс е дело на журналистката от ТВ СКАТ, Теодора Салагьорова. В последствие и други медии дадоха гласност на случая.

Борбата за справедливост сплотява и националистите в цялата страна, като редица кампании в подкрепа на момчетата са проведени от различни организации и групи. Редовно те са подкрепяни и от големи групи свои съмишленици по време на съдебните заседания. В крайна сметка, след дълга борба, съдебния състав е сменен с независим и крайният резултат е оправдателна присъда на първа инстанция, произнесена на 12- декември.

Пробвайте също

скръбна_вест

Почина Панде Ефтимов

С огромно прискърбие съобщаваме, че днес, след продължително боледуване, е починал Панде Ефтимов – български …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *