Начало / Европа / Българско участие на европейска националистическа конференция в Париж
Paris-2

Българско участие на европейска националистическа конференция в Париж

На 13 май във френската столица се проведа общоевропейска националистическа конференция. Организатор на събитието бе Френската националистическа партия (Parti nationaliste français). То се провежда от няколко години, но новото този път бе и българското участие. Страната ни бе представена от Български Национален Съюз, от чието име говори Пламен Димитров. Сред другите участници бяха представители от Русия (Станислав Воробьов, Руско имперско движение/ Русское Имперское Движение),  Германия (Матиас Дейда, партия “Десните”/ “Die Rechte”), Румъния (Флорин Добреску, Фондация “Йон Гаврила Огорану”/ Fundatia „Ion Gavrila Ogoranu“), Испания (Алберто Торесано, “Испанска фаланга”/ Falange Española), Гърция (Паппа-Димопулу, “Златна зора”) и валонските националисти (Ерве Ван Летем, “Национално движение”) . От името на домакините говорител бе Иван Бенедети.

На конференцията бе дискутирана настоящата политическа ситуация в Европа, нейният генезис и коренът на проблемите, както и възможностите за сътрудничество между европейските националисти в борбата срещу общата заплаха надвиснала над нашите народи. Националните движения от различни държави обсъдиха и проблемите с които се сблъскват в своите държави, както и своя положителен опит.

За жалост общата атмосфера на разбирателство и приятелски дух бе частично помрачена от несдържан изблик на гръцки шовинизъм. Представителката на “Златна зора” хвърли в смут френските домакини и ги постави в изключително неловка ситуация с настояването си, да не стои на маса, на която е поставено българското знаме. Като причина за това бяха изтъкнати териториалните и исторически спорове между нас и гърците. Българската делегация реагира с насмешка на това, но за да не причинява по-голямо неудобство на домакините се съгласи на компромис. Така нашите представители говориха в първата част на конференцията с българския флаг на преден план, а гръцкото участие бе изтеглено в последната част на конференцията, като знамената бяха подменени. Този шовинистичен изблик направи много лошо впечатление на останалите участници, които се изказаха с неодобрение към такова поведение. Дори румънската делегация, добре запозната с позицията на БНС по отношение на Северна Добруджа, коментира осъдително гръцката постъпка. В това отношение румънците се оказаха на ниво – отворени за диалог по спорни теми и добре настроени към българските представители.

Макар, че на форума за пръв път имаше българско участие, на страната ни бе отделено специално внимание. В своя реч Пиер-Мари Бонно, представител на домакините, говори за ген. Луков и Луковмарш (който от Френската националистическа партия вече неколкократно посещават). Също така, преди да започне презентацията на Пламен Димитров, Оливие Ламант (ФНП) изнесе кратък доклад за историята на България. В него акцента бе поставен върху ролята на народа ни като защитник на Европа от ислямската заплаха. Дори във финалната реч на френските домакини, генерал Луков бе споменат като един от пантеона на европейските герои.

Forum-Europe-Paris-13-mai-2017

Пробвайте също

Partizanskata 4eshma (1)

Антибългарска провокация в Босилеград

За поредна провокация, извършена от сръбски шовинисти съобщиха от българския Културно-информационен център в Босилеград. Членове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *