Начало / България / Лекция за полк. Борис Дрангов по случай 100 години от геройската му смърт
DSC_0053

Лекция за полк. Борис Дрангов по случай 100 години от геройската му смърт

На 25 май се състоя лекция посветена на личността и наследството на полковник Борис Дрангов. Организатор на събитието бе Български Национален Съюз. Повод за провеждането му бе стогодишнината от героичната смърт на бележития войн. То е част от серия инициативи за популяризиране на личността на полк. Дрангов.

Лекцията се състоя в клуба на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в София. Тя бе разделена на две основни части – първата, посветена на живота и делото на полк. Дрангов, а втората с основен акцент върху богатото духовно наследство, което героят ни е оставил. Пламен Димитров – водача на софийската организация на БНС бе лектора, който представи личността и борбата на Борис Дрангов. Интересни и малко известни подробности от житейския път на героя и от семейния му живот бяха разкрити на слушателите. Специално внимание бе обърнато и на приемствеността на идеите между поколенията български герои. Втората част на лекцията, посветена на безценното наследство, завещано ни от полк. Дрангов, бе представена от председателя на БНС – Звездомир Андронов. Чрез десет паметни цитата от шедьовъра на Борис Дрангов „Помни войната“, той илюстрира основните добродетели, изповядвани от героя, стълбове на духовното му наследство. Добродетели, които чрез личен пример Дрангов е насърчавал у всеки, докоснал се до личността му.

След края на лекцията, част от участниците поеха към улица „Борис Дрангов“, където след кратка церемония поднесоха цветя пред паметната плоча на героя.

DSC_0077

Пробвайте също

19

Факелно шествие в памет на капитан Списаревски

С факелно шествие до лобното място на кап. Димитър Списаревски, ще отбележат годишнината от геройската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *