Начало / България / Почина Панде Ефтимов
скръбна_вест

Почина Панде Ефтимов

pande_eftimovС огромно прискърбие съобщаваме, че днес, след продължително боледуване, е починал Панде Ефтимов – български журналист, поет, общественик и един от най-големите пазители на българщината в Македония.

Панде Сотиров Ефтимов е роден на 15 март 1932 г. в преспанското село Претор. Внук е на революционера и виден деятел на ВМРО Панде Суджов. Завършва педагогика и филология в Скопие през 1956 г. Заради отказа си да се отрече, че е българин по произход, е арестуван през 1957 г. и е в затвор до 1961 г. За втори път е арестуван през 1971 г. и лежи в затвора до 1974 г. След това отново е подложен на гонение от властите в Скопие.

Работи като учител и журналист към скопския вестник „Народна просвета“. Принуден е да смени няколко професии, но не се отказва от идеалите си.

Участва в създаването на редица патриотични организации в Македония, както и при формирането на ВМРО-ДПМНЕ през 1990 г. Организатор е на поставянето на паметната плоча на Мара Бунева на брега на река Вардар, на отбелязването на годишнините на Тодор Александров, на полковник Борис Дрангов и на други български национални герои, свързани с Македония. Активен член е на Българският културен клуб. Автор е на книги с поезия и разкази. Награждаван е с български ордени и медали.

През 2007 година получава българско гражданство.

 

Съобщение на сдружение „Отечество“

Пробвайте също

0001

Млади националисти почетоха жертвите на Старозагорското клане (Видео)

За седма поредна година млади националисти от Стара Загора организираха възпоменание в памет на жертвите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *