Начало / Европа / Антибългарска провокация в Босилеград
Partizanskata 4eshma (1)

Антибългарска провокация в Босилеград

За поредна провокация, извършена от сръбски шовинисти съобщиха от българския Културно-информационен център в Босилеград. Членове на сръбската организация „Съюз на бойците на народноосвободителната война“ отбелязали тържествено на 8-и септември „Деня на освобождението на Босилеград от българската фашистка окупация“ с поднасяне на венци на партизанската чешма в центъра на града.

Историческата истина обаче е точно обратната – Босилеград и западните покрайнини винаги са били част от българското етническо землище и именно сърбите се явяват окупатори на тези земи. На 8 септември 1944 г. в България нахлува съветската армия за да постави на власт марионетен комунистически режим. След насилствената смяна на властта, Западните покрайнини, в това число и Босилеград, са окупирани от новата федерация Югославия. Следват жестоки репресии срещу българското население. След разпадането на Югославия, поради голямата недалновидност на българските политици, тези територии остават в Сърбия, която и до днес продължава репресивната политика към българското население.

Въпреки това, до ден днешен много българи в Босилеград са запазили самосъзнанието си и открито заявяват произхода си, а КИЦ „Босилеград“ е основната организация защитаваща интересите им. И именно срещу тях е насочена тази провокация на сръбските шовинисти. Председателят на центъра Иван Николов казва, че това се прави с цел да се насадят антибългарски настроения и да се постигане „идеологически баланс“ в отговор на появяването на паметника на Васил Левски. Той допълва: „Идеологическата постановка за „освобождението на Босилеград от българската фашистка окупация“ се влачи още от времето на комунистическа Югославия и е пълен исторически фалшификат.“

Пробвайте също

Paris-2

Българско участие на европейска националистическа конференция в Париж

На 13 май във френската столица се проведа общоевропейска националистическа конференция. Организатор на събитието бе …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *