Shopping cart

Дигитален свят

Как Влияе Дигиталния Свят върху Нашето Ежедневие

223

Технологиите засягат почти всеки аспект от живота през 2024 г., от ефективността и безопасността на транспорта до достъпа до храна и здравеопазване, социализацията и производителността. Това направи ученето по-удобно, информацията по-лесна за достъп и даде възможност на глобалните общности да се формират органично в интернет.

Въпреки че технологията е повлияла положително на живота ни и е позволила идеите и ресурсите да се споделят по-лесно, прекомерната употреба на някои технологии е свързана с влошаване на психичното здраве, увеличаване на социалното разделение и опасения за поверителността. Бързият възход на AI инструменти като ChatGPT повдигна още повече въпроси относно ролята, която технологията играе в живота ни.

Приемаме технологията за даденост всеки ден – дори когато тя ни доставя най-новите новини на мига, прави ни капучино или ни свързва с любими хора от другата страна на страната (или дори света).

1. Подобрена комуникация

„Ела тук, Уотсън, трябва да те видя.“ Това са първите думи, които Александър Греъм Бел произнася по повод революционното си изобретение през 1876 г. и е честно да се каже, че надеждният телефон се е радвал добре. Първоначално Бел мечтаеше да има „по един във всеки град“. Разбира се, той беше прав – всъщност в наши дни има по един в джоба на всеки човек. Технологиите обаче виждат, че традиционните аудио разговори са изместени в полза на съобщенията и социалните медии като начин за докосване до базата.

Друга медия, която отбеляза бум през последните няколко години, са видео разговорите. Не е нищо особено ново – концепцията съществува от толкова време, колкото и телефонът на Bell – но революцията на високоскоростния широколентов достъп на достъпни цени означава, че вече е лесно да изпращате и получавате количествата данни, необходими за видео разговор.

Докато през последното десетилетие видеообажданията бавно се навлизаха в ежедневието, продължаващата пандемия ги тласна през ръба и осигури бъдещето им като ежедневен начин за поддържане на връзка.

Благодарение на блокировките и социалното дистанциране, семействата и приятелите се срещат и общуват чрез видеообаждане повече от всякога.

2. ИИ променя начина, по който работим

Ако някой ви беше казал само преди няколко години, че много скоро ще имате достъп до безплатен AI инструмент, който може да ви помогне с всичките ви задачи, може би нямаше да му повярвате. Милиони хора сега използват ChatGPT, Bard и други генеративни AI инструменти за всякакви задачи в личния и работния си живот.

Въпреки че стартира едва през ноември 2022 г., ChatGPT вече има трансформиращо въздействие върху живота както на студенти, така и на бизнесмени, като улеснява живота им, като отговаря бързо и точно на въпроси, свързани с работата им. Според нашето собствено проучване 65% от компаниите вече използват ChatGPT.

AI революцията наистина е тук. ChatGPT помага на хора с работа като писане на рецепти, създаване на автобиографии за работа, изработване на есета и стихове, обобщаване на исторически събития, съставяне на имейли, създаване на електронни таблици и дори подаване на данъчни декларации. Други са го използвали, за да получат безплатен правен съвет или да планират почивката си.

Уебсайтът ChatGPT в момента генерира около 1,8 милиарда посещения на месец, а проучване на Tech.co установи, че почти половината (47%) от бизнес лидерите обмислят използването на AI, вместо да наемат нови членове на персонала. Някои експерти дори казват, че скоро големите компании ще разполагат с „50 различни AI инструмента“ в действие.

Имайте предвид, че въпреки че ChatGPT е полезен и вече е оказал значително влияние върху живота на милиони хора, не можете – и не трябва – да го използвате за всяко едно есе, доклад или задача в ежедневието си живот.

3. Намалена поверителност

Прекарваме повече от живота си онлайн от всякога. Според един доклад „типичният“ глобален потребител на интернет е прекарвал седем часа на ден онлайн през 2022 г.

Пазаруване? Прави се онлайн. Наваксване с приятели? Това е FaceTime, Snapchat или имейл. Искате да се забавлявате? Netflix или онлайн игри. Проучване? Натиснете Google. Днес почти всеки аспект от нашето ежедневие може да бъде обслужван онлайн, така че изглежда неизбежно времето, прекарано онлайн, само да се увеличава. Всъщност 37% от потребителите казаха в проучване от 2022 г., че са сменили компанията в опит да защитят собствената си поверителност.

Въпреки че достъпът до всичко онлайн ни дава несравнимо ниво на удобство, той също ни прави уязвими. Всяко движение, което правим онлайн, се записва и оставяме цифрови отпечатъци, където и да посетим. Хакерите и измамниците знаят това и работят усилено, за да го използват за финансова печалба.

Разбира се, както с всичко останало, технологията също така ни даде инструментите да се защитим и да гарантираме, че сме в безопасност, докато животът ни мигрира онлайн. През последните няколко години това стана още по-важно – много от нас не само сърфират по лични причини, но имат достъп до споделени работни мрежи от собствените си домове и не можем да разчитаме на затворената сигурност на физическия офис.

4. Достъпно пазаруване

Както споменахме, пазаруването намери удобен и популярен дом онлайн, но това не означава, че главната улица е за пренебрегване – в края на краищата, не можете да победите да видите продукт в плътта, преди да го купите, и все още не можете да се храните навън онлайн (можете да поръчате доставка, но това не е съвсем същото).

Технологиите не са заобиколили и физическото пазаруване. Благодарение на безконтактните карти и телефонните плащания не е нужно да се притесняваме за предаване на пари или въвеждане на ПИН номер – просто докоснете, за да платите, и сте готови.

Ако сте бизнес, тогава системата за продажба (POS) е огромно предимство, независимо от вашия размер. С POS не само можете да приемате плащания по електронен път, но можете също така автоматично да управлявате нивата на запасите, да създавате електронни разписки, да управлявате схеми за лоялност, да управлявате продажби и т.н. Не е необходимо и да е скъпо – POS системите започват от около $30 на месец, а някои дори предлагат безплатен хардуер. За да научите повече, разгледайте нашите прегледи на POS системите и сравнете POS системите днес.

5. По-добър достъп до информация

Днес, ако искате да откриете нещо, не е по-напрегнато от няколко кликвания. За много от нас дори не е нужно да мърдаме от мястото – просто извадете телефона си и потърсете в Google или дори попитайте вашия интелигентен домашен асистент.

Може да изглежда като далечен спомен, но не беше толкова отдавна, че трябваше да отидете до библиотеката, за да откриете по-задълбочена информация по дадена тема, ако изобщо беше налична. Сега, благодарение на този напредък в технологиите, можете да намерите стотици хиляди уеб страници, посветени на почти всичко, за което можете да мечтаете, от „модели за плетене на една кука“ (Google дава 129 000 000 резултата) до „Римска история“ (1 360 000 000 резултата).

Това е нещо като клише, но буквално има приложение за всичко и те направиха много други носители почти остарели за много от нас. Вземете например GPS – ако искате да знаете как да стигнете до някъде, трябва просто да изтеглите приложение като Google Maps и да изберете най-добрия маршрут, който ще бъде пълен с упътвания, както и сателитни изображения. Има дори приложения за фирми, които автоматично насочват превозните средства заедно с трафика, времето, безопасността и правната информация. Технологията на приложенията също направи ученето, срещите, храненето и почти всичко друго, за което се сетите, много по-лесно за нас.

Не трябва да се пренебрегват и действителните устройства, на които работят всички тези приложения. Възходът на смартфоните е експоненциален през последното десетилетие и ежедневните търсения в мрежата на мобилни устройства вече превъзхождат тези на лаптопи или настолни компютри. Продължават да се правят подобрения на ръчните устройства, всяка година, безотказно.

6. Дистанционна работа

2020 г. ще бъде запомнена с много негативни причини, но една от най-определящите положителни страни е широкото приемане на работата от вкъщи. С разгара на пандемията мнозина трябваше да напуснат офисите си и да влязат от собствените си жилища.

В своя пик 42% от американците са работили от вкъщи, според едно проучване. Тенденцията се запази и по-дълго след пандемията, като големи компании като Twitter и Microsoft вече заявиха, че персоналът им може да работи от вкъщи за неопределено време.

Докладът на CIPD за 2023 г. относно гъвкавата работа установи, че 40% от организациите съобщават за увеличение на исканията за гъвкави работни договорености през 2023 г. Две трети (66%) от организациите казват, че е важно за тях да предлагат това предимство, когато рекламират нови роли, от 56% през 2021 г.

За мнозина работата от вкъщи е нещо като откровение – без пътуване до работното място, по-гъвкаво работно време, по-малко въздействие върху околната среда и възможността да избират къде да работят. Всичко това е възможно благодарение на технологичния напредък, отново – както и на множество компании, предлагащи дистанционна работа.

Заключение: Въздействието на технологиите

И така, ето ги – шест драматични начина, по които технологията е повлияла завинаги на ежедневието ни. Разбира се, технологията никога не си почива и можете да се обзаложите, че няма да мине много време, преди някои от устройствата и услугите, които разгледахме тук, да бъдат заменени – в много случаи следващата им итерация вече се работи в лаборатория някъде.

Независимо от това, не може да се отрече, че технологията има и ще продължи да оказва огромно влияние върху живота ни по един или друг начин.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

Свързани публикации