Shopping cart

Телефони на бъдещето

Какво да Очакваме от Смартфоните През 2024?

131

2023 г. беше доста солидна година що се отнася до смартфон индустрията. Доставките на телефони може да са в спад, но това не означава, че няма причини да бъдем позитивни като потенциален потребител.

Видяхме някои отлични телефони с Android навсякъде, конкуренция в пространството на сгъваемите телефони и продължаващата демократизация на водещите функции в по-евтините телефони.

Какво обаче крие 2024 г. за индустрията на смартфоните? Ето какво очакваме да видим следващата година.

Generative AI

Имало ли е съмнение, че генеративният AI ще влезе в списъка? Цялата индустрия го налага в голяма степен и флагманът на 2024 г. – Snapdragon 8 Gen 3, MediaTek Dimensity 9300 и Samsung Exynos 2400 – всички притежават подобрен AI хардуер, за да ускорят тази нарастваща тенденция.

Следователно има голям шанс, че ако купувате нов флагмански телефон с Android през 2024 г., той ще има хардуера, за да предложи бързи възможности за генериране на AI.

По-конкретно, видяхме индустрията да рекламира функции като супер бързо генериране на текст към изображение, портрети с генеративен AI фон и усъвършенствани пакети за редактиране на снимки като Magic Editor. Qualcomm дори стига дотам, че да се похвали с разширение на снимки (разширяване на границите на снимка с AI), като One UI 6.1 на Samsung се предполага, че предлага и тази функция.

Generative AI несъмнено ще бъде основна тема за смартфоните през 2024 г.

Генеративният AI има нещо повече от основно генериране на текст/изображение. Например Samsung казва, че неговият пакет Galaxy AI може да предлага превод в реално време по време на разговори, докато изтичане на информация предполага, че компанията може дори да предложи текстово резюме на вашите телефонни разговори. Google също така рекламира функцията Zoom Enhance, която ви позволява да увеличавате мащаба на снимките след факта.

MediaTek казва, че неговият нов чип Dimensity 8300 Ultra предлага и генеративна AI поддръжка, което означава, че можем да видим телефони от среден клас с по-усъвършенствани AI функции през следващата година.

Така или иначе, ние се надяваме Google, по-специално, да донесе по-генеративни AI функции на устройството. В края на краищата, какъв е смисълът да се хвалите с мощта на AI на вашия чипсет в устройството, когато използвате облака за няколко функции?

По-мощни телефони, но на каква цена?

Съвсем новите чипове Snapdragon 8 Gen 3 и Dimensity 9300 се очаква да захранват много телефони с Android от висок клас през следващата година. И двамата вдигат залога по основен начин, що се отнася до конските сили.

Snapdragon 8 Gen 3 предлага 1+5+2 CPU оформление, включващо едно голямо ядро, пет средни ядра и две малки ядра. Това означава, че имате едно повече средно ядро и едно по-малко ядро в сравнение със Snapdragon 8 Gen 2. Въз основа на нашите тестове за Snapdragon 8 Gen 3, ние видяхме голям тласък на многоядрената производителност като резултат.

Междувременно, Dimensity 9300 изоставя изцяло малките CPU ядра в полза на четири големи ядра и четири средни ядра. Това също води до големи печалби на многоядрения процесор, което може да бъде благоприятно за взискателни задачи.

Фокусираният върху игрите телефон REDMAGIC поддържаше разочароващи ~67% стабилност в стрес теста на дивия живот с деактивиран вентилатор за охлаждане и режим на производителност. Но този спад е доста малък в сравнение с телефона vivo, който предлага само ~45% стабилност.

Разбира се, бенчмарковете на стрес теста не са правилно отражение на нормалното използване на телефона. Но ние сериозно се надяваме, че други телефони, използващи флагмански силикон от 2024 г., дават по-добри резултати.

Също така е интересно да се отбележи, че повечето (но не всички) от новите водещи телефони, стартирани с чипове Snapdragon 8 Gen 3 или Dimensity 9300 досега, имат значително по-големи батерии. Не сме сигурни дали това е просто естественото развитие на технологията или OEM производителите смятат, че тези SoC са по-енергоемки. Въпреки това изглежда, че може да има увеличение на капацитета на батерията на картите през 2024 г.

Перископните камери стават все по-популярни

Наистина изглежда, че 2024 може да бъде годината, в която перископните камери ще станат по-често срещани на смартфоните. По-рано сме виждали подобни на HUAWEI, OPPO, Google, Samsung и наскоро Apple, които предлагат тази технология. Разбира се, това е доста солиден списък на големите играчи, но перископните камери може да получат още по-широко разпространение през следващата година.

Realme и OnePlus наскоро внедриха перископични камери на своите водещи телефони от следващо поколение. Течовете сочат, че повече телефони OnePlus, OPPO и Realme получават тази технология. Но няма да се изненадаме, ако други китайски марки като Xiaomi, Motorola и vivo внедрят перископни лещи в евтини телефони.

Наскоро пуснати телефони и изтичане на информация за предстоящи телефони предполагат, че 2024 г. може да бъде голяма година за мащабиране на камерата.

През 2023 г. видяхме няколко телефона с перископни камери с добро качество на изображението при слаба светлина, така че очакваме тази тенденция да продължи и през следващата година. Също така сме готови да видим няколко марки, които пренасят мегапикселовите войни в перископните камери. Говори се, че vivo X100 Pro Plus предлага 200MP перископна камера, докато предстоящият флагман на HONOR се очаква да достави 160MP перископна леща. Това е просто лудница.

От друга страна, според слуховете OPPO Find X7 Pro може да поеме по различен път. Твърди се, че телефонът ще приеме две 50MP перископични камери, а именно 3x и 6x заснемане.

Виждали сме също така повече телефони, използващи основни камери с висока разделителна способност, за да предлагат изрязано увеличение на къси разстояния (2x до 3x). Шефът на камерата на Qualcomm Джъд Хийп каза пред Android Authority, че вижда обаче, че специалните 2x телефото камери ще се превърнат в умираща порода през 2024 г. Heape казва, че 10x и повече ще изискват камери със сгънато увеличение.

Повече сгъваеми и по-евтини?

2023 наистина изглеждаше като първата година, в която Samsung проведе разнообразна глобална конкуренция за най-добрия сгъваем телефон. HONOR, OnePlus, Google, Motorola и дори TECNO най-накрая предложиха сгъваеми устройства извън Китай.

Изглежда разумно тази инерция да продължи през 2024 г. и че повече марки ще предлагат сгъваеми устройства. Всъщност вече знаем, че HONOR ще пусне първия си Flip сгъваем през следващата година.

През 2023 г. Motorola Razr/Razr 40 направи огромен фурор като първия истински сгъваем телефон от среден клас. Други производители не могат да приемат това в легнало положение, така че определено очакваме да видим някои марки да предлагат подобни евтини (ако не и по-евтини) флип телефони през следващата година.

Златният век на средния клас ще продължи

2023 г. беше страхотна година за телефони от среден клас, с устройства като Samsung Galaxy A54 и Google Pixel 7a, които донесоха някои водещи характеристики (като водоустойчивост) на по-достъпна цена. Телефонът на Google дори донесе безжично зареждане в средния сегмент. Тази тенденция не показва признаци на забавяне през следващата година.

Скорошно изтичане на Galaxy A55 5G сочи, че моделът от среден клас ще получи метална рамка, което би било добре дошло първокласно допълнение към евтините телефони Galaxy. Слуховете продължават също така, че силиконът Exynos от среден клас на Samsung ще получи AMD графика и това може да бъде голям плюс за геймърите, които се грижат за портфейла, ако донесе силна производителност.

Също така видяхме тенденция при марките смартфони да внасят по-стар флагмански силиций в своите телефони от по-висок среден клас и очакваме това да е така и през 2024 г. Snapdragon 8 Plus Gen 1 и Snapdragon 8 Gen 2 вероятно все още ще се използват много през следващата година.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

Свързани публикации